Mobieltjes uit de klas: iedereen blij

Een “hotel” voor elk mobieltje onder schooltijd. Een school in Noorwegen heeft dit waar gemaakt. In ieder klaslokaal staat een houten rek waar iedere leerling iedere dag zijn telefoon in legt. Voorheen staarden leerlingen constant naar hun schermpje, nu worden ze gedwongen om echte gesprekken te voeren. “Er zijn vrijwel geen nadelen aan”, zegt Mari Halde Andersson.

mobilhotell-600x315Foto: Trout Ungdom

Candy Crush spelen, sms-en, bellen: het mag thuis, maar niet langer op school. Leerlingenraad en schoolbestuur hebben dit samen besloten. Mobiele telefoons zijn verboden in het lokaal, in de gangen en op het schoolplein. De leerlingen leggen hun telefoon ’s ochtends in het hotel en nemen hem pas weer mee aan het eind van de dag op weg naar huis.

De leerlingen waren in het begin kritisch, maar verrassend genoeg heeft het goed uitgepakt, zegt Mari Halde Andersson tegen de Noorse krant Dagbladet.

Het hotel is een houten rek waar iedere telefoon zijn eigen kamer heeft.

Voor de leerlingen is het belangrijk dat hun telefoon veilig opgeborgen is, zegt schoolhoofd Anne Marie Stokkedal. “Ik heb de indruk dat veel leerlingen het prettig vinden dat ze niet de hele dag door vastgeplakt zitten aan sociale media.”

Telefoonhotels zijn vrij gebruikelijk op scholen in Noorwegen. De Noorse leerlingenraad zegt dat veel leerlingen die in het begin sceptisch waren over het besluit, er nu juist positief tegenover staan: “We hebben meer tijd gekregen om te socializen.”

Duizenden ouders zijn lovend over het ‘hotel’ en vinden het een geweldig idee.

Bron: Newsner