NOKIA moet werknemer $250.000 betalen

Een Braziliaanse rechtbank heeft bepaald dat een technicus uit Curibita financiële compensatie krijgt van zijn werkgever. De man onderhield vijftien jaar lang zendmasten voor mobiele telefonie en ontwikkelde een zeldzame vorm van botkanker. De masten werden niet uitgezet tijdens zijn werk.

Het bedrijf, Nokia Solutions and Networks, moet R $ 250,000 schadevergoeding betalen plus 50% rente over zijn laatstverdiende loon. Het bedrijf kan in hoger beroep gaan.

De man kwam in augustus 1986 bij het bedrijf werken. Vijftien jaar lang testte, repareerde en installeerde hij zendmasten van en voor het bedrijf. In 2002 werd er een tumor gevonden in zijn rechterdij. De diagnose was chondrosarcoma, een zeldzame vorm van botkanker. Hij onderging meerdere operaties en moest uiteindelijk – op 37-jarige leeftijd – stoppen met werken. Drie collega’s kregen dezelfde zeldzame vorm van kanker en overleden toen ze 28, 39 en 45 jaar oud waren.

De technicus klaagde het bedrijf aan bij de rechtbank, omdat de oorzaak van hun gezondheidsproblemen mogelijk veroorzaakt zou zijn door de electromagnetische golven die zendmasten uitstralen.

zendmasten

In eerste instantie vond de rechter dat er onvoldoende bewijs is om een causaal verband te leggen tussen de werkzaamheden en de ziekte, omdat kanker meerdere oorzaken kan hebben, waaronder voeding en medicijnen.

De werknemer ging in beroep met het argument dat de International Agency for Research on Cancer (IARC), gelinkt aan de World Health Organisation, stelt dat blootstelling aan electromagnetische velden mogelijk kankerverwekkend is voor mensen.

Op basis van deze medische literatuur en een gebrek aan preventie en controle van risico’s vanuit het bedrijf stelde de rechtbank de werknemer alsnog in zijn gelijk. Het bedrijf moet een schadevergoeding plus een maandelijks pensioen betalen.

Bronnen: